Podporiť petíciu za obžalobu prezidenta prišlo asi 300 ľudí

17.01.2013 Bratislava

Bratislava 17. januára (TASR) - Asi tri stovky ľudí sa dnes zišli na verejnom zhromaždení na bratislavskom Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom, aby podporili petíciu za obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Dôvodom je postup hlavy štátu, ktorá odmietla vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Ľudia tento krok hodnotili skandovaním hesiel "Hanba!" či "Odstúpiť!".

"To, čo robí teraz prezident okolo generálneho prokurátora, je protizákonné. Akoby neuznával základy demokratických princípov," povedal novinár Tom Nicholson, ktorý pred davom vystúpil s prejavom. Podľa jeho slov by mal Gašparovič minimálne zmeniť svoje konanie a sledovať zákony. "To je nonsens, čo robí," upozornil. Nicholson si myslí, že Čentéš nemôže byť vymenovaný aj preto, lebo neexistuje žiadna záruka, že sa bude dať podplatiť. Demonštrujúcich okrem Nicholsona podporili vystúpeniami viacerí blogeri aj spevák a bratislavský mestský poslanec Marián Greksa.

Verejné zhromaždenie, na pokojný priebehu ktorého dozerala mestská polícia, zorganizovala facebooková komunita "Petícia za obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča z porušenia Ústavy SR", ktorá má viac ako 27.500 fanúšikov. Organizátor zhromaždenia a aktivista Ján Zavacký tvrdí, že motívom vzniku tejto iniciatívy je silné podozrenie, že bola porušená Ústava SR samotným prezidentom.

"Máme za to, že rozhodnutím prezidenta nevymenovať parlamentom právoplatne zvoleného generálneho prokurátora boli protiústavne posilnené práva prezidenta. Nie je to jediný, možno ani nie najväčší problém, ktorý táto krajina má, ale je to presne ten problém, ktorý spôsobil, že sme sa rozhodli, že už sa na to nebudeme nečinne prizerať," uviedol Zavacký. Cieľom je teda dostať hlavu štátu pred Ústavný súd SR, aby ten mohol vo veci rozhodnúť. Zavacký je presvedčený, že ak výsledkom procesu nebude obžaloba prezidenta prípadne jeho abdikácia, treba ísť hlbšie, možno až k zmene ústavy v tom zmysle, aby sa posilnilo referendum, prípadne aby bolo zrušené kvórum.

Fotogaléria z verejného zhromaždenia:



Petícia podľa jeho slov apeluje na 150 poslancov, ktorých si občania zvolili, aby ich zastupovali. "Nie len na papieri a sladkými rečami, ale naozaj. Aby nás zastúpili a hlasovali za obžalovanie Ivana Gašparoviča z porušenia Ústavy SR a dali tak šancu Ústavnému súdu, aby urobil to, za čo ho platíme," konštatuje Zavacký.

Okrem podpory petície za obžalobu prezidenta bolo cieľom zhromaždenia aj odstúpenie Ivana Gašparoviča z funkcie, výzva k parlamentu a politickým stranám prijať legislatívu na očistenie prokuratúry od straníckej politiky na základe dialógu s verejnosťou a výzva k občanom podporiť odstúpenie prezidenta aj obrodu prokuratúry.

Samotný návrh na obžalobu hlavy štátu je od dnešného dňa v parlamente, kde ho doručili zástupcovia opozície. Podľa Ústavy SR možno prezidenta SR stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje NR SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov, teda 90 hlasmi. Premiér Robert Fico (Smer-SD) už vyhlásil, že nikto z poslancov jeho strany obžalobu nepodporí.
 

Vyberte región